Υπάρχει τρόπος να μη ζούμε μέσα στο άγχος;

Εντάξει, Βάσω, τι μας λες τώρα… 

Το άγχος είναι -σχεδόν- το πιο κοινό πρόβλημα και μας επηρεάζει όλους σε καθημερινή βάση. Από την πίεση στη δουλειά μέχρι τα οικονομικά ζητήματα, τους τσακωμούς και κάθε λογής συγκρούσεις, μαθήματα, πήγαινε-έλα σε υποχρεώσεις… υπάρχουν άπειροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε μια οικογένεια.

Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να το παλέψουμε σαν οικογένεια και να ηρεμήσουμε. 

Σε αυτό το άρθρο, γράφω μερικές στρατηγικές που έχουν αποδειχθεί (σχετικά) αποτελεσματικές για τη διαχείριση του άγχους μας ως οικογένεια:

1. Επικοινωνία

Η επικοινωνία -πασπαρτού για κάθε ζήτημα της οικογένειας- είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και να είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς να μοιραστούμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιος θα μας κρίνει. Ένα υποστηρικτικό και περιβάλλον με κατανόηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του άγχους. Αν γνωρίζουμε ότι οι άλλοι θα υποτιμήσουν το λόγο που αγχωθήκαμε ή αν φοβόμαστε ότι θα μας κρίνουν αν κλάψουμε, θα διστάσουμε να εκφραστούμε ελεύθερα.

2. Γιατί αγχώνομαι

Για να διαχειριστούμε το άγχος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι μας προκαλεί το  άγχος. Μόνο τότε μπορούμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, αν αγχωνόμαστε για τα χρήματα, μπορούμε να ασχοληθούμε με το να φτιάξουμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού ή να ζητήσουμε οικονομικές συμβουλές από κάποιον ειδικό για να διαχειριστούμε καλύτερα τα οικονομικά μας.

3. Ασκήσεις ηρεμίας

Ναι κι εγώ έλεγα παλιότερα «εδώ ο κόσμος καίγεται κι εγώ θα κάνω γιόγκα». Δουλεύει, όμως, παιδιά. Δεν είναι ούτε μύθος, ούτε υπερβολή. Τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμός και γιόγκα μπορούν όντως να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε αντίστοιχα βίντεο στο YouTube ή να κατεβάσουμε κάποια εφαρμογή.

4. Άσκηση

Η άσκηση καταπολεμά το άγχος. Ναι κι αυτό ισχύει 100%. Όσες φορές ήμουν στα όρια και βγήκα για τρέξιμο, γύρισα άλλος άνθρωπος. Απελευθέρωση ενδορφινών, σου λέει, οι οποίες  φυσικά μας φτιάχνουν τη διάθεση. Μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα, να κάνουμε τζόκινγκ ή ποδήλατο μαζί ως οικογένεια.

5. Διάλειμμα

Take a break που λέμε. Ναι, η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική στην ανατροφή των παιδιών. Είναι σημαντικό, όμως, και να κάνουμε διαλείμματα από τη ρουτίνα μας για να περνάμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. Να προγραμματίσουμε μια βόλτα στην εξοχή, πεζοπορία, κάποιο βοτανικό κήπο, φαγητό έξω και, αν μπορούμε, φυσικά, οικογενειακές διακοπές. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους, αλλά και στη βελτίωση των οικογενειακών δεσμών.

6. Η επαγγελματική βοήθεια

Αν τα επίπεδα άγχους μας έχουν φτάσει σε σημείο που όντως είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε μόνοι μας, θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Όπως όταν πονάει το δόντι, δεν περιμένουμε να «επανέλθει», έτσι κι όταν το άγχος μας φέρνει σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε εύκολα, ένας θεραπευτής, σύμβουλος, ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της πηγής του στρες και να μας βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείρισή του.

Η διαχείριση του άγχους σε μια οικογένεια απαιτεί, συνήθως, συλλογική προσπάθεια. Ενθαρρύνοντας την ανοιχτή επικοινωνία και ανακαλύπτοντας τρόπους αποφόρτισης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές και ήρεμο περιβάλλον για την οικογένειά μας.


(Το άρθρο ειναι το 23ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.