Γιατί να παίζουμε επιτραπέζια με τα παιδιά μας (+ extra tips)

Στο προηγούμενο άρθρο έγραψα για τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Σήμερα γράφω συγκεκριμένα για το πολύ αγαπημένο μου θέμα: τα επιτραπέζια.

Οι βραδιές οικογενειακών παιχνιδιών (#familygamenights) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας.

Δεν είναι μόνο διασκεδαστικά, αλλά έχουν και πολλά να προσφέρουν τόσο στα παιδιά όσο και σε εμάς τους ίδιους:

Γιατί να παίζουμε επιτραπέζια

1. Χτίζουμε ισχυρότερες σχέσεις

Είναι μια ευκαιρία να απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου και να δημιουργούμε αναμνήσεις που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή (αυτό το γράφω σε κάθε άρθρο αυτό το μήνα! Αλλά δεν είναι όντως πολύ βασικό;)

Οι βραδιές επιτραπέζιων μάς δίνουν και την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τα ενδιαφέροντα, την προσωπικότητα και τα δυνατά σημεία του άλλου.

2. Βελτιώνουμε την επικοινωνία μας

Η επικοινωνία είναι η βάση για οποιαδήποτε σχέση και οι βραδιές επιτραπέζιων μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Το να παίζουμε  παιχνίδια όλη η οικογένεια μαζί απαιτεί από τους παίκτες να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε ένα κοινό στόχο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα μέλη της οικογένειας μπορούμε να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά μεταξύ μας, κάτι που μπορεί να «περάσει» και σε άλλους τομείς της ζωής μας.

3. Μαθαίνουμε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Πολλά παιχνίδια απαιτούν να λύνουμε προβλήματα και να βάζουμε μπροστά την  κριτική μας σκέψη για να πετύχουμε ένα στόχο. Οι βραδιές επιτραπέζιων μπορούν να μας βοηθήσουν, κι εμάς και τα παιδιά, να δουλέψουμε τις δεξιότητές μας στο να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να είναι ευεργετικές τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική μας ζωή. Αυτή είναι, ειδικά για τα παιδιά μας, μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουν πώς να χειρίζονται τις προκλήσεις και να σκέφτονται δημιουργικά. 

4. Ξε-αγχωνόμαστε

Τα επιτραπέζια με την οικογένεια προσφέρουν έναν διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο για να χαλαρώσουμε και να αποσυνδεθούμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Πώς να προγραμματίσουμε μια βραδιά επιτραπέζιων

1. Επιλέγω τα σωστά παιχνίδια

Λαμβάνουμε υπόψη το τι ηλικία έχουν τα παιδιά, αλλά και τι τους αρέσει. Για παράδειγμα δεν παίρνουμε επιτραπέζιο τύπου stratego όταν δεν τους αρέσουν καθόλου μάχες κλπ. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε παιχνίδια που μαθαίνονται εύκολα και μπορούν να παιχτούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι επιτραπέζια που χρειάζεται τρίωρο μέχρι να ολοκληρωθεί ο γύρος.

2. Καθορίζω συγκεκριμένη μέρα και ώρα

Είναι σημαντικό να επιλέξουμε μια στιγμή που όλοι θα είναι σπίτι και θα μπορούν να συμμετέχουν, όπως ένα Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές. Αλλά να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμα κι αν αποφασίσουμε να μην παίξουμε όλοι, αν κάποιοι βαριούνται κλπ, μόλις ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, σίγουρα θα μαζευτούν κι άλλοι!!

3. Διαμορφώνω ένα άνετο περιβάλλον

Επιλέγουμε ένα σημείο όπου όλοι μπορούν να καθίσουν άνετα και να έχουν αρκετό χώρο για να παίξουν. Μπορούμε να έχουμε και σνακ και ποτά για να κάνουμε την εμπειρία πιο ευχάριστη.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια εξαιρετική επιλογή για ατελείωτες ώρες διασκέδασης, αλλά και κατανόηση των δυνατοτήτων του καθενός στην οικογένεια.

Γράφω μερικές επιλογές επιτραπέζιων παιχνιδιών για όλη την οικογένεια:

1. Dobble

Tο Dobble είναι μια σειρά από μίνι-παιχνίδια ταχύτητας στα οποία όλοι οι παίκτες παίζουν ταυτόχρονα! Σκοπός κάθε παιχνιδιού είναι να είστε οι γρηγορότεροι στον εντοπισμό του κοινού συμβόλου σε ένα ζευγάρι καρτών, ώστε να το ονομάσετε δυνατά και ή να κερδίσετε την κάρτα ή να την ξεσκαρτάρετε, ανάλογα με τους κανόνες του μίνι – παιχνιδιού που παίζετε.

2. Codenames

Δυο αντίπαλοι-αρχικατάσκοποι γνωρίζουν την κρυφή ταυτότητα 25 πρακτόρων! Οι συμπαίκτες τους γνωρίζουν τους πράκτορες μόνο από το Κωδικό όνομά τους. Στο Codenames, δυο ομάδες συναγωνίζονται για το ποια θα έρθει πρώτη σε επαφή με όλους τους πράκτορές της. Οι Αρχικατάσκοποι δίνουν μονολεκτικές ενδείξεις που μπορεί να αντιστοιχούν σε πολλές λέξεις στο ταμπλό. Οι συμπαίκτες τους προσπαθούν να μαντέψουν λέξεις του σωστού χρώματος, αποφεύγοντας αυτές που ανήκουν στην αντίπαλη ομάδα. Και όλοι προσπαθούν να αποφύγουν τον εκτελεστή…

3. Ubongo Mini Μικρό Αλλά Δυνατό!

Γρήγορο και εύκολο: Γρήγορο, γιατί όλοι οι παίκτες προσπαθούν ταυτόχρονα να λύσουν το γρίφο τους. Εύκολο, γιατί θα μάθετε να παίζετε σε λιγότερα από 3 λεπτά. Ποιος θα λύσει πρώτος το γρίφο της κάρτας του;

4. Uno

Προσπαθήστε να ξεφορτωθείτε γρήγορα τις κάρτες ταιριάζοντας το χρώμα, αριθμό ή σύμβολο! Χρησιμοποιείστε τις Κάρτες Δράσης εναντίον των αντιπάλων σας για να βγείτε πρώτοι! Και μην ξεχάσετε… όταν μείνετε με μία κάρτα φωνάξτε UNO!

5. Pictionary Air Kids vs Grown-Ups

Με το Pictionary Air, παιδιά και μεγάλοι ζουν απίθανες αναμετρήσεις και όλοι, χάνουν ή κερδίζουν, διασκεδάζουν απίστευτα. Το να ζωγραφίζετε καλά, δεν έχει σημασία. Οι ενήλικες χρησιμοποιούν τις κάρτες με τα κλασικά στοιχεία ενώ τα παιδιά τις κάρτες με τις εικόνες, έτσι, ακόμα και παιδιά 6 ετών μπορούν να συμμετέχουν στην οικογενειακή διασκέδαση. Σχεδιάστε στον αέρα και δείτε το σκίτσο σας στην οθόνη της συσκευής σας. Στρέψτε την κάμερα της εφαρμογής στον παίκτη που κρατάει την ειδική πένα Pictionary Air και το σκίτσο θα εμφανιστεί στην οθόνη της συσκευής σας!

6. Monopoly

Σε αυτό το κλασικό παιχνίδι, οι παίκτες αγοράζουν κτήματα και προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα.

7. Trivial Pursuit

Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια με ερωτήσεις, ανάλογα με το θέμα και την ηλικία των παικτών.

8. Scrabble

Σε αυτό το παιχνίδι, οι παίκτες κάνουν λέξεις με τα γράμματα που έχουν. Η περίπλοκη στρατηγική του παιχνιδιού μπορεί να κρατήσει απασχολημένους έναν ολόκληρο απόγευμα!

Υπάρχουν τόσα πολλά επιτραπέζια παιχνίδια εκεί έξω, που αξίζει να εξερευνήσουμε όλοι μαζί.

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία για τα παιχνίδια της Κάισσα που μου φαίνονται πολύ πρωτότυπα και επιπλέον τα εξηγούν όλα πώς παίζονται στο κανάλι στο YouTube.

Η ανάρτηση περιέχει affiliate links με τη βοήθεια του linkwise. Αυτό σημαίνει ότι αν πραγματοποιήσεις αγορά μέσα μέσα από αυτά τα links (αν το θες), εγώ παίρνω ένα μικρό ποσοστό, χωρίς εσύ να επιβαρύνεσαι καθόλου και έτσι στηρίζεις και τη δική μου δουλειά!

(Το άρθρο ειναι το 19ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

One thought on “Γιατί να παίζουμε επιτραπέζια με τα παιδιά μας (+ extra tips)”

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.