Μαμά, τι είναι ο ψυχολόγος;

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τόσο πολύ ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Μάθαμε όρους που δεν τους είχαμε ακούσει ποτέ πριν, ήρθαν στη ζωή μας νέες ειδικότητες και επαγγέλματα που σαν παιδιά δεν τα γνωρίζαμε καν. Κάποια, ίσως, να μην υπήρχαν καν.

Θυμάμαι να με κοιτάνε σαν τρελή όταν είπα ότι θα πάω σε ψυχολόγο και ότι θα έρθει μαζί και το παιδί μου κάποια στιγμή. «Θα στιγματίσεις το παιδί» μου έλεγαν. «Θα νομίζει ότι κάτι έχει». Έτσι μεγαλώσαμε. Πιστεύοντας ότι σε ψυχολόγους πηγαίνουν όσοι «έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα» ή ότι «κάτι τρέχει με αυτούς».

Όμως, η ψυχική υγεία και η συναισθηματική ευεξία είναι τόσο σημαντικές για την ανάπτυξη και την ευτυχία των παιδιών.

Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας σε αυτό:

1. Ακολουθώ ένα σταθερό πρόγραμμα

Οι προβλέψιμες και καθημερινές ρουτίνες μπορούν να δώσουν στα παιδιά αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Δημιουργώ ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες για τον ύπνο, το φαγητό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την ξεκούραση.

2. Δημιουργώ ευκαιρίες για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Τι σημαίνει αυτό; Δίνω στα παιδιά την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κι άλλα παιδιά. Οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να τα βοηθήσουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

3. Προωθώ την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία και ευεξία. Ενθαρρύνω τα παιδιά να ασκούνται και να συμμετέχουν σε σπορ ή άλλες φυσικές δραστηριότητες που τους αρέσουν.

4. Αναγνωρίζω και εκφράζω τα συναισθήματά μου

Βοηθώ τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Ενθαρρύνω την επικοινωνία και την έκφραση των συναισθημάτων τους μέσα από τη συζήτηση, την τέχνη ή το γραπτό λόγο. Γι’αυτό ακριβώς δεν θα πω ποτέ στα παιδιά μου «γιατί κλαις; Δεν υπάρχει λόγος να κλαις!» Και δε θα το πω γιατί μεγαλώνοντας το άκουγα συνεχώς και για μεγάλο μέρος της ζωής μου θεωρούσα ότι είναι μεγάλο μειονέκτημά μου το ότι κλαίω εύκολα.

5. Δημιουργώ χώρο για χαλάρωση και ηρεμία

Επιτρέπω στα παιδιά να έχουν χρόνο για ηρεμία και χαλάρωση. Δημιουργώ έναν ευχάριστο και ήρεμο χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή η μουσική.

6. Ενθαρρύνω τη δημιουργικότητα

Παρέχω στα παιδιά ευκαιρίες να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσω της τέχνης, της μουσικής, της γραφής ή του παιχνιδιού. Η δημιουργική έκφραση μπορεί να αποτελέσει μια θετική έκφραση συναισθημάτων και μια πηγή χαράς και ευχαρίστησης.

7. Διατηρώ ανοιχτή επικοινωνία

Συνομιλώ με τα παιδιά και δείχνω πραγματικό ενδιαφέρον για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. Τους ακούω προσεκτικά (κοιτώντας τους και χωρίς κινητό στα χέρια) και απαντάω με ενθαρρυντικό και υποστηρικτικό τρόπο.

8. Προσφέρω αγάπη και ασφάλεια

Το να αισθάνονται αγαπητά, αποδεκτά και ασφαλή είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία των παιδιών. Δείχνω την αγάπη και τη στήριξή μου και δημιουργώ ένα περιβάλλον που προάγει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη.

Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε αγάπη, ενδιαφέρον και υποστήριξη και να δημιουργούμε ένα θετικό περιβάλλον για τα παιδιά μας.

Οι γονείς μας -οι παππούδες των παιδιών μας- θεωρούσαν ταμπού ή και περιττή πολυτέλεια, μια πολυσυζητημένη «περίεργη» συνήθεια την επίσκεψη/συζήτηση με ειδικούς.

Ίσως γι’αυτό η δική μας γενιά χρειάζεται τους ειδικούς οπωσδήποτε!

ΥΓ. Αν ανησυχούμε για την ψυχική υγεία των παιδιών μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, όπως έναν παιδοψυχίατρο ή έναν παιδοψυχολόγο.

(Το άρθρο ειναι το 20ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.