Πώς να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά;

Ποιοτικός χρόνος. Μαγική φράση. Και τι ακριβώς είναι και πώς να τον καταφέρω τον άτιμο με τους καθημερινούς μας ρυθμούς; Εδώ δεν βρίσκουμε χρόνο για τα βασικά θα μου πεις.

Με τη δουλειά, το σχολείο και όλες τις άλλες ευθύνες, μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος μέσα στην ημέρα. 

Ωστόσο, το να περνάω ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων και τη δημιουργία αναμνήσεων στα παιδιά μου.

Τα οφέλη είναι πολλά: περνώντας χρόνο μαζί, η σχέση μας δυναμώνει, η κατανόησή μας για τον άλλον μεγαλώνει. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τα παιδιά, που χρειάζονται μια ισχυρή αίσθηση οικογενειακής σύνδεσης για να εξελιχθούν σε υγιείς, καλά προσαρμοσμένους ενήλικες!

Εκτός από τις δυνατές σχέσεις, το να περνάω ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της θετικής ψυχικής μας υγείας. Όταν περιτριγυριζόμαστε από τους ανθρώπους που αγαπάμε, είναι πιο πιθανό να νιώθουμε χαλαροί και χαρούμενοι. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ευημερία μας και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές.

Είτε κάνουμε διακοπές, είτε παίζουμε παιχνίδια, είτε απλά καθόμαστε γύρω από το τραπέζι και τρώμε, οι στιγμές που περνάμε μαζί μπορούν να γίνουν αγαπημένες αναμνήσεις που θα μας ακολουθούν για τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι αναμνήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε περιόδους άγχους ή θλίψης.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βεβαιωθούμε ότι περνάμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να δώσουμε προτεραιότητα.

Να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να προγραμματίσουμε τον οικογενειακό χρόνο μέσα στην εβδομάδα μας.

Να αφήσουμε τα τηλέφωνά μας και ό,τι μας αποσπά την προσοχή και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε παρόντες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ακόμα και μικρές στιγμές, όπως το να μαγειρέψουμε μαζί ή να φτιάξουμε ένα κέικ, μπορεί να έχουν νόημα εάν είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό.

Μπορούμε να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ονόματα-ζώα-πράγματα, ένα παιχνίδι με κάρτες.

Μπορούμε να δούμε μαζί μια ταινία με ποπ κορν από τον καναπέ μας.

Να περπατήσουμε στην εξοχή, να «ανακαλύψουμε» νέα μέρη, να κάνουμε ποδήλατο ή κυνηγητό, μπάλα, οτιδήποτε. Ακόμα και να κάνουμε πικ νικ. 

Να φτιάξουμε χειροτεχνίες μαζί ή να ζωγραφίσουμε. 

Να γίνουμε μαζί εθελοντές. Να βρούμε μια τοπική φιλανθρωπική ή κοινοτική οργάνωση και να βοηθήσουμε.

Να ανακηρύξουμε την «Ημέρα χωρίς τεχνολογία«, φτιάχνοντας παζλ ή διαβάζοντας μαζί βιβλία ή κάτι από όλα τα παραπάνω.

Το πιο απλό. Να ακούσουμε με προσοχή μια ιστορία από το σχολείο ή κάτι που θέλει να μοιραστεί μαζί μας (όπως για παράδειγμα αναλυτικά ποιους παίκτες κέρδισε στο video game του ή τι ακριβώς απεικονίζει η ζωγραφιά του!!)

Το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να είναι ακριβό ή περίπλοκο. Το πιο σημαντικό είναι απλά να απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου και να δημιουργούμε μαζί ευτυχισμένες αναμνήσεις.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσουμε απασχολημένοι ή καταπονημένοι, ας θυμηθούμε τη σημασία του να πούμε έστω κι ένα «ΝΑΙ» παραπάνω και να περάσουμε λίγο χρόνο παραπάνω με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


(Το άρθρο ειναι το 18ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.