Το βιβλίο που θα φτιάξει τις σχέσεις σου

Όταν είχα δει παλιότερα τον τίτλο αυτού του βιβλίου μού φαινόταν πολύ γλυκανάλατος. Να κερδίσεις φίλους; Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς θα διάβαζα.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και μας το πρότεινε η Ασπασία Κωβαίου, η copywriter της καρδιάς μας, που με το σεμινάριό της, το Copywriting Λούνα Παρκ της, μου άνοιξε τα μάτια, μου γύρισε το μυαλό, με έκανε να έχω αμέτρητες “aha moments”!

Ε, αφού το πρότεινε η Ασπασία σίγουρα θα είναι καλό, είπα αμέσως.

Το άκουσα σε audiobook και, μάλιστα, στα αγγλικά, win-win, δηλαδή, γιατί ήταν ένα πραγματικά εξαιρετικό εργαλείο για τις ανθρώπινες σχέσεις και, επιπλέον, εξάσκησα τα αγγλικά μου!

Θα κάνω μια απόπειρα να αποτυπώσω τις βασικές αρχές που αναλύει ο συγγραφέας, Dale Carnegie, στο βιβλίο με τον ακριβή τίτλο «Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους» (How to win friends and influence people).

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1936, αλλά θεωρείται κλασικό ανάγνωσμα, διαχρονικό, με πρακτικές συμβουλές, παραδείγματα και γνώσεις για την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Απαραίτητο για όποιον θέλει να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και να χτίσει ουσιαστικές σχέσεις.

Κεφάλαιο 1: Θεμελιώδεις Τεχνικές στη διαχείριση των ανθρώπων

Σε αυτό το κεφάλαιο, ο Carnegie τονίζει τη σημασία του να καταλάβουμε τα κίνητρα και τις επιθυμίες των ανθρώπων. 

Πρέπει, όπως λέει, να αποφεύγουμε την κριτική και να εστιάζουμε σε αυτά που πραγματικά εκτιμάμε στους άλλους. Και να δείχνουμε γνήσιο ενδιαφέρον γιααυτούς, να ακούμε ενεργά τι έχουν να πουν.

Κεφάλαιο 2: Έξι τρόποι για να κάνετε τους ανθρώπους να σας συμπαθούν

Έξι πρακτικές αρχές για να κερδίσουμε τη συμπάθεια των ανθρώπων: ένα γνήσιο χαμόγελο, να χρησιμοποιούμε συχνά το όνομά τους, να είμαστε καλός ακροατής, να μιλάμε για τα ενδιαφέροντα των συνομιλητών μας, να τους κάνουμε να αισθάνονται σημαντικοί και να αποφεύγουμε τις διαφωνίες.

Κεφάλαιο 3: Πώς να φέρετε τους ανθρώπους στο δικό σας τρόπο σκέψης

Αποφεύγουμε τις απευθείας αντιπαραθέσεις και ενθαρρύνουμε τη συνεργασία. Παρουσιάζουμε ιδέες με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με την οπτική των άλλων και είναι πιο εύκολη η σύμπνοια.

Κεφάλαιο 4: Γίνετε ηγέτης – Πώς να αλλάξετε τους ανθρώπους χωρίς να προσβάλλετε ή να προκαλείτε δυσαρέσκεια

Πώς χειριζόμαστε ευαίσθητες καταστάσεις και συγκρούσεις; Αποφεύγουμε την κριτική και προσφέρουμε εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Οι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τα δυνατά σημεία των άλλων και να καλλιεργούν ένα θετικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη βελτίωση.

Κεφάλαιο 5: Το μυστικό του Σωκράτη: Κάντε τους ανθρώπους να πουν «Ναι»

Με έμπνευση από το Σωκράτη, αξιοποιούμε τη δύναμη των ερωτήσεων. Καθοδηγούμε τις συνομιλίες με τρόπο που οδηγεί τους ανθρώπους να επιβεβαιώνουν τις δικές τους ιδέες και μπορούμε να τους κάνουμε να συμφωνήσουν πιο αποτελεσματικά.

Κεφάλαιο 6: Η βαλβίδα ασφαλείας στο χειρισμό παραπόνων

Ναι, αποφεύγουμε την αντιπαράθεση. Ωστόσο, δεχόμαστε και τα παράπονα ως ευκαιρίες βελτίωσης των σχέσεων. Ακούγοντας προσεκτικά τα παράπονα με ενσυναίσθηση, μπορούμε να εκτονώσουμε την ένταση και να μετατρέψουμε τα δυσαρεστημένα άτομα σε πιστούς υποστηρικτές.

Κεφάλαιο 7: Επτά κανόνες για να κάνετε τη ζωή στο σπίτι σας πιο ευτυχισμένη

Εφαρμόζουμε τις αρχές, όχι μόνο στα επαγγελματικά, αλλά και στο σπίτι. Δείχνουμε την εκτίμησή μας, ενθαρρύνουμε τα μέλη της οικογένειας και δημιουργούμε μια θετική και υποστηρικτική ατμόσφαιρα.

Το «How to Win Friends and Influence People» του Dale Carnegie έχει αποδειχθεί ένας διαρκής οδηγός για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι κάθε συμβουλή προκύπτει από πραγματικές ιστορίες και παραδείγματα.

Εφαρμόζοντας τις αρχές που περιγράφονται σε κάθε κεφάλαιο, μπορούμε να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας δεξιότητες, να ενισχύσουμε την επικοινωνία μας και τελικά να ζήσουμε καλύτερα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό το βιβλίο μάς υπενθυμίζει ότι το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην κατανόηση, το σεβασμό και τη γνήσια φροντίδα των ανθρώπων γύρω μας.

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.