Να γιατί μια οικογένεια να κάνει άσκηση

Και θα γράψω σήμερα για το αγαπημένο μου θέμα: την άσκηση. Το οποίο, όπως έχω ξαναγράψει, δεν ήταν καθόλου αγαπημένο μου -για την ακρίβεια το μισούσα- μέχρι τα 30 μου.

Και δεν είναι θέμα «α, θα κάνω άσκηση για να είμαι κορμάρα!»

Η φυσική άσκηση και ο αθλητισμός μπορούν να μας βοηθήσουν όχι μόνο να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση, αλλά να ενισχύσουμε την ψυχική μας ευεξία και να βελτιώσουμε την υγεία μας συνολικά.

Μεγάλωσα, όμως, σε μια οικογένεια που η γυμναστική δεν θεωρούταν κάτι παραπάνω από ένα ακόμα μάθημα στο σχολείο. Κι ακόμα και σήμερα, στην οικογενειακή ζωή συχνά παραβλέπεται και υποτιμάται. 

Σε αυτό το άρθρο, θα γράψω πώς ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν θετικά την οικογενειακή ζωή.

1. Δέσιμο

Η συμμετοχή σε αθλήματα και σωματικές δραστηριότητες μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση συντροφικότητας και ομαδικότητας μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μας δίνεται η ευκαιρία να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί, να έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό και να υποστηρίζουμε ο ένας τους στόχους του άλλου.

2. Κοινοί στόχοι

Όταν συμμετέχουμε ως οικογένεια σε αθλήματα και σωματική δραστηριότητα, μαθαίνουμε να δουλεύουμε μαζί για έναν κοινό στόχο. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια αίσθηση ενότητας και ομαδικότητας, να χτίσουμε μια ισχυρότερη αίσθηση ταυτότητας και κοινού σκοπού.

3. Υγεία κι ευεξία

Ναι, πολύ γραφικό ακούγεται, αλλά ισχύει, πώς να το κάνουμε; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας βοηθήσει οικογενειακώς να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή υγεία μας -όπως λένε και οι γιατροί. Κάνουμε πιο εύκολα δραστηριότητες και παιχνίδια, χωρίς να λαχανιάζουμε και χωρίς να πιάνουμε με απόγνωση τη μέςη μας!

4. Ψυχική υγεία

Ναι, εδώ κι αν βοηθάει. Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει, σου λέει, και τη γνωστική λειτουργία. Συμμετέχοντας σε αθλήματα και δραστηριότητες όλοι μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση και να διαχειριστούμε το άγχος μας.

5. Κοινότητα

Θα μου πεις «τι δουλειά έχει η κοινότητα;». Αλλά ναι, η συμμετοχή μας σε αθλητικές δράσεις μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, να κάνουμε νέους φίλους και να δικτυωθούμε, βρε παιδί μου! Αυτό όχι μόνο θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο συνδεδεμένοι και πιο κοντά με την κοινότητά τους και την αίσθηση του ανήκειν, αλλά αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η κοινωνικότητα των παιδιών.

Ο αθλητισμός και οι φυσικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να ζήσουμε μια ζωή πιο ευτυχισμένη και πιο υγιή. Είτε παίζουμε ένα παιχνίδι μπάσκετ στην αυλή, είτε πηγαίνουμε για μια οικογενειακή πεζοπορία, μπορούμε να επωφεληθούμε πολύ σημαντικά.

Εσύ τι άσκηση κάνεις με την οικογένειά σου;

(Το άρθρο ειναι το 24ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.