Κάποιες μέρες νιώθω ότι όλα πάνε στραβά. Ότι το φορτίο της καθημερινότητας είναι ασήκωτο. Είτε πρόκειται για διαφωνία, για παρεξήγηση, μια ασθένεια ή απλώς για κακή διάθεση, μια κακή μέρα μπορεί να είναι συναισθηματικά και σωματικά εξουθενωτική.
Σήμερα, ήθελα να γράψω για τις μέρες αυτές. Πώς να τα βγάλουμε πέρα αναίμακτα και πώς να συνεχίσουμε παρακάτω.
1. Παίρνω μια βαθιά ανάσα και κάνω ένα βήμα πίσω
Είναι σημαντικό, όπως έγραψα και σε προηγούμενα άρθρα πρόσφατα, να δώσω λίγο χρόνο στον εαυτό μου, να μην αντιδράσω σε πρώτο χρόνο.
Παίρνω, λοιπόν, μερικές βαθιές ανάσες και προσπαθώ να ηρεμήσω πριν αντιδράσω. Αυτό θα με βοηθήσει να αποφύγω να πω ή να κάνω κάτι για το οποίο μπορεί να μετανιώσω μετά.
2. Μιλάω ανοιχτά και ειλικρινά
Αυτό πρέπει να το έχω γράψει σε κάθε άρθρο! Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε σχέση, και ειδικά στην οικογένεια. Αν νιώθω αναστατωμένη, απογοητευμένη ή νευριασμένη, μπορώ να μιλήσω γι’αυτό με τα μέλη της οικογένειάς μου. Θέλω να είμαι ειλικρινής για το πώς νιώθω και τι με ενοχλεί. Και θέλω να εκφράζω και στα παιδιά τα συναισθήματα μου. Να ξαραλαβιν πόσο σημαντικά είναι όλα όσα νιώθουν. Αυτό μπορεί και να με βοηθήσει να επιλύσουμε μαζί το πιθανό πρόβλημα.
3. Εξασκώ την ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση για μένα είναι πολύ βασικό χαρακτηριστικό που θέλω να καλλιεργήσουν τα παιδιά μου. Είναι η ικανότητα να μπαίνω στη θέση κάποιου άλλου και να κατανοώ την προοπτική του. Δεν είναι εύκολο, ακόμα και για τους ενήλικες, να την κατακτήσουν αν δεν την έχουν δουλέψει καθόλου στη ζωή τους. Όταν έχω να κάνω με ένα «δύσκολο» μέλος της οικογένειας, προσπαθώ -όσο μπορώ- να δω τα πράγματα από τη σκοπιά του. Αυτό θα με βοηθήσει να κατανοήσω γιατί συμπεριφέρονται έτσι, οπότε θα είναι ίσως ευκολότερο, αν όχι να λύσουμε το πρόβλημα, τουλάχιστον να είμαστε στην ίδια ομάδα και όχι «αντίπαλοι».
4. Λίγος χρόνος για τον εαυτό μου
Αυτοφροντίδα πάλι, ναι. Λίγος χρόνος μπορεί να σημαίνει ότι θα πάω για μια βόλτα, θα κάνω μπάνιο ή απλώς θα καθίσω μόνη για λίγα λεπτά. Είναι σημαντικό να δώσω στον εαυτό μου χώρο για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά μου και να ηρεμήσει πριν προσπαθήσω να αντιμετωπίσω την κατάσταση.
5. Ζητώ εξωτερική βοήθεια
Ναι, κι αυτό το γράφω συνέχεια. Γιατί κάποια πράγματα απλά είναι πολύ δύσκολα για να τα «σηκώσω» μόνη μου. Αν δυσκολεύομαι να τα βγάλω πέρα, δεν πρέπει να διστάζω να ζητήσω βοήθεια από κάποιον άλλον: φίλοι, ομάδα υποστήριξης, συμβουλευτική ή κάποιο είδος θεραπείας. Μπορώ, έτσι, να βρω τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζομαι για να διαχειριστώ δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις.
6. Ψάχνω τα θετικά
Ακόμα και τις χειρότερες μέρες, υπάρχουν πάντα θετικές στιγμές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρνητικά ή ότι κάνω ότι δεν τα βλέπω. Σημαίνει μαθαίνω να διαχειρίζομαι τα αρνητικά και εστιάζω στα όμορφα πράγματα, σε αυτά για τα οποία νιώθω ευγνωμοσύνη.
Έτσι θα αλλάξει η οπτική μου και θα εστιάσω στην αγάπη και την υποστήριξη που με περιβάλλει.
Διάβασε επίσης:
Επικοινωνώντας καλύτερα με την οικογένειά μας: Στρατηγικές που λειτουργούν
Οι δύσκολες μέρες στην οικογένεια είναι μέρος της ζωής, αλλά δεν χρειάζεται να πάρουμε όλο το βάρος και την ευθύνη πάνω μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικογενειακή ζωή είναι ένα ταξίδι και θα υπάρξουν προσκρούσεις στο δρόμο, αλλά με τις σωστές στρατηγικές, μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα.
(Το άρθρο ειναι το 12ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)
____________________________________
Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.
Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.
Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.
Να έχεις μια όμορφη μέρα!