Δε γίνεται να μην τσακώνεσαι ποτέ και με κανέναν. Καταρχάς, δε γίνεται να συμφωνείς πάντα με όλους. Ειδικά μέσα στην οικογένεια, οι συγκρούσεις και διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Από την πιο μικρή διαφωνία μέχρι την πιο μεγάλη σύγκρουση, πρέπει να μάθουμε πώς να τις χειριζόμαστε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε.
1. Μιλάω ανοιχτά και ειλικρινά
Δε γίνεται να θέλω να επιλύσω μια διαφορά και να λέω ψέματα ή να κρύβομαι. Πρέπει να είμαι ειλικρινής για το πώς νιώθω και τι με ανησυχεί. Πρέπει να είμαι πρόθυμη να ακούσω τι έχει να μου πει ο άλλος, να ακούσω την οπτική του. Το σημαντικό να μην αρχίσω να επιτίθεμαι στον άλλον και να τον κατηγορώ, αλλά να πω εγώ πώς νιώθω, εγώ τι χρειάζομαι. Λέω «Κουράζομαι πολύ, νιώθω ότι όλη μέρα κάνω δουλειές» αντί για «Είσαι απών, δεν βοηθάς καθόλου στο σπίτι».
2. Εστιάζω στο θέμα, όχι στο άτομο
Ναι, είναι πολύ εύκολο να «βγω στην επίθεση» προσωπικά απέναντι στον άλλον, αντί να εστιάσω στο θέμα που προέκυψε. Αυτό, όμως, μόνο χειροτερεύει την κατάσταση. Πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη στο ίδιο το ζήτημα και να βάλω στόχο να βρεθεί μια από κοινού λύση που να λειτουργεί για όλους. Λέω «θα ήταν πιο εύκολο να βρεις τα ρούχα σου αν ήταν τακτοποιημένη η ντουλάπα σου» αντί για «πόσο τσαπατσούλης είσαι, μια ζωή πετάς τα πάντα και δε μαζεύεις ποτέ τίποτα».
3. Βρίσκω κοινά σημεία
Μπορεί να έχω με κάποιον χίλιες διαφωνίες. Κάπου, όμως, λογικά να το πάρεις, θα μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Ε, μπορούμε να πάρουμε αυτό ως βάση. Έτσι, θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ενότητας και συνεργασίας, που μπορεί να διευκολύνει την επίλυση συγκρούσεων στο μέλλον. Για παράδειγμα εστιάζω στο ότι με την κόρη μου γελάμε με τα ίδια πράγματα και αυτό με βοηθάει στο να κρατάω το καλό κλίμα όταν δυσκολεύει η κατάσταση.
4. Κάνω ένα διάλειμμα
Αν οι συγκρούσεις γίνουν έντονες και συναισθηματικές, κάνω ένα διάλειμμα, ψάχνω τρόπο να ηρεμήσω. Δεν είναι κακό να πω «θα πάω για λίγο στο δωμάτιό μου να ηρεμήσω, αν θες συνεχίζουμε την κουβέντα σε μια ωρίτσα». Έτσι, θα μπορώ να προσεγγίσω το θέμα με πιο καθαρό μυαλό.
5. Ζητώ βοήθεια
Αν τα βρούμε σκούρα, ίσως χρειαστούμε έναν «από μηχανής θεό»: ένα μεσολαβητή, θεραπευτή ή άλλο ουδέτερο τρίτο μέρος. Αυτός θα μπορεί να βοηθήσει και τα δύο μέρη να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά και να βρούμε μια λύση που να λειτουργεί για όλους.
Με υπομονή, ενσυναίσθηση και αποτελεσματική επικοινωνία, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας.
Να θυμόμαστε να προσεγγίσουμε κάθε κατάσταση με ανοιχτό μυαλό, να ακούσουμε και να κατανοήσουμε την οπτική του άλλου ατόμου.
Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά η αντιμετώπιση των συγκρούσεων με σεβασμό και εποικοδομητικό τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες λύσεις και μια πιο ευτυχισμένη οικογενειακή δυναμική.
(Το άρθρο ειναι το 11ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)
____________________________________
Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.
Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.
Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.
Να έχεις μια όμορφη μέρα!