Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το Α και το Ω για να ευδοκιμήσει κάθε σχέση, πόσο μάλλον μέσα στις οικογένειες. Επικοινωνία δεν είναι μόνο να μιλάς και να ακούς: είναι να κατανοείς και να σε κατανοούν.
Κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές γενιές.
Χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή. Και επιμονή. Και εξάσκηση. Και κάποιες βασικές στρατηγικές, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μας βάλουν στον «ίσιο δρόμο»:
1. Ενεργητική ακρόαση:
Τι σημαίνει αυτό; Καθένας μας πρέπει να αφιερώνει χρόνο για να ακούσει τι λέει ο άλλος, χωρίς να διακόπτει και, κυρίως, χωρίς να κρίνει. Ενεργητική ακρόαση σημαίνει να δίνουμε προσοχή τόσο στα λεκτικά -σε όσα δηλαδή λέει ο άλλος- όσο και στα μη λεκτικά σημάδια, δηλαδή σε όσα δείχνει χωρίς λόγια. Σημαίνει να κάνουμε ερωτήσεις για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καταλάβει τι εννοεί κάθε φορά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα, αν βλέπουμε ότι το έφηβο παιδί μας μάς λέει ότι είναι αγχωμένο, αντί να το απορρίψουμε λέγοντας «δε χρειάζεται να έχεις άγχος» ή «τι άγχη μπορεί να έχεις εσύ», «δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι», μπορούμε να του ζητήσουμε να μας εξηγήσει τι προκαλεί το άγχος του.
2. Αφιερώνω χρόνο για οικογενειακή επικοινωνία:
Κι αφού τρέχουμε και δε φτάνουμε όλη μέρα, είναι πολύ εύκολο να «ξεχάσουμε» και να αφήσουμε στην άκρη την επικοινωνία μας με τους υπόλοιπους στην οικογένεια. Πρέπει να το φτιάξουμε αυτό το χρόνο που δεν έχουμε. Θα μπορούσε να είναι ένα εβδομαδιαίο οικογενειακό δείπνο ή μια κυριακάτικη απογευματινή βόλτα. Ο στόχος είναι να υπάρχει ένας χρόνος αφιερωμένος στα μέλη της οικογένειας για να επικοινωνούν χωρίς περισπασμούς.
3. Σαφής επικοινωνία:
Όταν επικοινωνούμε μέσα σε μια οικογένεια, είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς και περιεκτικοί. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να «γυροφέρνουμε» γύρω από αυτό που σκεφτόμαστε και να μπαίνουμε κατευθείαν στο θέμα. Για παράδειγμα, εάν συζητάμε για οικογενειακές διακοπές, να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με την τοποθεσία, τον προϋπολογισμό και τις ημερομηνίες.
4. Χρησιμοποιώ το «εγώ»:
Το να μιλάμε με δηλώσεις που αναφέρονται στο «εγώ» αντί για το «εσύ», μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συγκρούσεων. Τι εννοώ. Μιλώντας για τον εαυτό μου εκφράζω το πώς νιώθω εγώ, ενώ με τις δηλώσεις «εσύ» ο άλλος νιώθει ότι τον κατηγορώ. Για παράδειγμα, αντί να πούμε «Ποτέ δεν βοηθάς με τις δουλειές», λέμε «Νιώθω ότι πρέπει να κάνω όλες τις δουλειές μόνη μου».
5. Σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου:
Τα μέλη της οικογένειας πρέπει να σέβονται το ένα τις απόψεις του άλλου, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με αυτές. Αυτό σημαίνει αναγνωρίζω τις απόψεις του άλλου και να τις λαμβάνω υπόψη, ακόμα κι αν δεν ευθυγραμμίζονται με τη δική μου. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός μας έχει διαφορετική άποψη για το πώς να χειριστούμε ένα ζήτημα των παιδιών, ας ζητήσουμε να εξηγήσει το σκεπτικό του.
Η αποτελεσματική οικογενειακή επικοινωνία απαιτεί προσπάθεια και εξάσκηση. Οι άνθρωποι δεν συμφωνούν πάντα, αλλά μπορούν να μάθουν να ανταποκρίνονται με σεβασμό στις απόψεις των άλλων.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε κάποιες φορές το θέμα από τη σκοπιά τους και να δείξουμε ότι τους ακούμε πραγματικά.
(Το άρθρο ειναι το 5ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)
____________________________________
Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.
Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.
Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.
Να έχεις μια όμορφη μέρα!
One thought on “Επικοινωνώντας καλύτερα με την οικογένειά μας: Στρατηγικές που λειτουργούν”