Πώς να χτίσουμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις

Οι οικογενειακές παραδόσεις αποτελούν βασικό στοιχείο του οικογενειακού δεσμού. Δημιουργούν μια αίσθηση του ανήκειν και της συνέχειας μέσα σε μια οικογένεια και μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.

Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια εβδομαδιαία βραδιά οικογενειακού παιχνιδιού μέχρι και διακοπές μια φορά το χρόνο ή ένα ιδιαίτερο γεύμα μια συγκεκριμένη ημέρα. Μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά ή να δημιουργηθούν νέες σε κάθε οικογένεια.

Γιατί είναι σημαντικές

1. Δημιουργούν μια αίσθηση ταυτότητας

Οι οικογενειακές παραδόσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν την οικογενειακή ιστορία και τον πολιτισμό τους. Μπορεί να τους βοηθήσει ακόμα και να καταλάβουν από πού προέρχονται και ποιοι είναι.

2. Δημιουργούν αναμνήσεις

Οι οικογενειακές παραδόσεις δίνουν την ευκαιρία στις οικογένειες να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί και να δημιουργούν ξεχωριστές αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν για πάντα.

3. Δίνουν σταθερότητα

Οι οικογενειακές παραδόσεις μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Ειδικά για τα παιδιά, είναι πολύτιμο και παρήγορο, σε μια ζωή που κινείται με τέτοιους ρυθμούς, να γνωρίζουν ότι ορισμένα πράγματα θα συμβούν σε συγκεκριμένες στιγμές.

4. Χτίζουν σχέσεις

Οι οικογενειακές παραδόσεις δίνουν την ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να συνδεθούν μεταξύ τους και να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις. Και παρέχουν μια αίσθηση υποστήριξης και ενθάρρυνσης.

5. Διδάσκουν αξίες

Η ευγνωμοσύνη, η καλοσύνη και η γενναιοδωρία είναι αξίες πολύτιμες που θα ακολουθούν τα παιδιά μας όταν ενηλικιωθούν.

Πώς θα φτιάξουμε τις δικές μας παραδόσεις στην οικογένειά μας;

1. Συμμετέχουμε όλοι

Όταν δημιουργούμε οικογενειακές παραδόσεις, είναι σημαντικό να συμμετέχουμε όλοι στη διαδικασία σχεδιασμού. Έτσι, ξέρουμε ότι όλοι αισθάνονται ότι περιλαμβάνονται και «επενδύουν» στην παράδοση.

2. Απλές κι όμως σημαντικές

Οι οικογενειακές παραδόσεις δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκες ή κοστοβόρες. Οι απλές παραδόσεις μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές από τις πιο «υπερπαραγωγές».

3. Είμαστε συνεπείς

Η συνέπεια είναι το κλειδί: το να διασφαλίσουμε ότι η παράδοση θα συμβαίνει την ίδια περίπου ώρα κάθε χρόνο ή εβδομάδα μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ρουτίνας και σταθερότητας κι έτσι να τη διατηρήσουμε πολύ ευκολότερα. 

4. Το κάνουμε διασκεδαστικό

Οι παραδόσεις στην οικογένεια πρέπει να είναι ευχάριστες για όλους τους εμπλεκόμενους. Η πινελιά ενός διασκεδαστικού στοιχείου μπορεί να κάνει την παράδοση ακόμα πιο ξεχωριστή.

5. Είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή

Όλες οι παραδόσεις εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και να προσαρμόζουμε την παράδοση για να συνεχίσει να έχει νόημα για όλους όσους συμμετέχουν.

Στο άρθρο αυτό έγραψα κάποια εύκολα βήματα για να χτίσουμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι οικογενειακές παραδόσεις δεν είναι κάτι που δημιουργείται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι άμεση αντανάκλαση των αξιών και της κουλτούρας της οικογένειάς μας. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να τις επιλέγουμε με έξυπνο τρόπο και να τις διατηρούμε ζωντανές μέσα στην οικογένειά μας.

Έχοντας κατανόηση και σεβασμό στην ποικιλομορφία που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς μας, μπορούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να δημιουργήσουμε σημαντικές και ισχυρές παραδόσεις που θα προωθούν και θα ενισχύουν τις αξίες και την κουλτούρα της οικογένειάς μας.

(Το άρθρο ειναι το 13ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.