Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση

Αν σκεφτόμασταν, σοβαρά και μετρημένα που λέμε, την απάντηση στο «τι χαρακτηριστικό θα ήθελες να έχει το παιδί σου;» πιστεύω οι περισσότεροι θα έπρεπε να πουν «αυτοπεποίθηση». Τα τελευταία χρόνια, όμως, μάθαμε μια νέα λέξη που τη συνοδεύει, αυτή της «ανθεκτικότητας» resilience).

Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι τα παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα είναι πιο ικανά να χειριστούν τις προκλήσεις, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να πετύχουν τους στόχους τους. 

Πώς, όμως, μπορούμε να τα μεγαλώσουμε ώστε να γίνουν «ανθεκτικοί» ενήλικες με αυτοπεποίθηση;

1. Ενθαρρύνω την ανεξαρτησία

Ναι, είναι εύκολο να τα κάνω εγώ για να ξεμπερδεύω, ειδικά όταν έχουμε αργήσει, όμως, πρέπει να αφήνω τα παιδιά να ντυθούν, να ετοιμάσουν τα σνακ τους ή να κάνουν δουλειές στο σπίτι. Αυτό θα τους βοηθήσει -σταδιακά (μην τα περιμένεις όλα από μια δυο φορές)- να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και να μάθουν πώς να λύνουν τα προβλήματα μόνα τους.

2. Επαινώ την προσπάθεια, όχι μόνο τα αποτελέσματα

Λέμε συχνά «Μπράβο που πήρες καλούς βαθμούς!», ενώ θα ήταν προτιμότερο να λέμε «Μπράβο που κάθε μέρα προσπαθείς τόσο πολύ με τα μαθήματά σου». Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι η σκληρή δουλειά και η επιμονή είναι απαραίτητα για την επιτυχία.

3. Διδάσκω δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Τα παιδιά πρέπει να δεχτούν ότι θα συναντούν προβλήματα, τα οποία δε θα τους λύνει η μαμά και ο μπαμπάς. Τα ενθαρρύνω να σκέφτονται δημιουργικά και να εξερευνούν διαφορετικές επιλογές. «Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε πρώτα πρώτα;», «Τι έκανες την άλλη φορά σε αντίστοιχη περίπτωση;»

Αυτό θα τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να χειρίζονται προκλήσεις.

4. Ενθαρρύνω την ανάληψη κινδύνων

Ενθαρρύνω τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να ρισκάρουν, ακόμα κι αν είναι φοβισμένα ή αβέβαια. Αυτό θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να μάθουν πώς να ξεπερνούν την αποτυχία. «Πήγαινε αυτή την εκδρομή στο εξωτερικό», «Ξεκίνα μια ξένη γλώσσα», «Ακολούθησε το ένστικτό σου!»’

5. Δημιουργώ ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Είμαι δίπλα στα παιδιά μου όταν χρειάζονται βοήθεια και παρέχω καθοδήγηση και ενθάρρυνση όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις. «Να δηλώσεις τη σχολή που θες», «Να ακολουθήσεις το επάγγελμα που σου αρέσει».

6. Διδάσκω συναισθηματική ρύθμιση

Τι σημαίνει αυτό; Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να πώς να αντιμετωπίζουν και να χειρίζονται το άγχος. Αν, για παράδειγμα, το παιδί είναι αναστατωμένο επειδή δεν πήρε το παιχνίδι που ήθελε, ας μην πούμε «Σιγά, τόσα παιχνίδια έχεις!» ή «Μην κλαις, δεν υπάρχει λόγος να κλαις!». Μπορώ να πω «απογοητεύτηκες ε; Λογικό είναι. Όλοι απογοητευόμαστε όταν δεν παίρνουμε αυτό που θελουμε. Με τι θα σου άρεσε να παίξουμε όταν πάμε σπίτι; Ποιο παιχνίδι σου αρέσει πιο πολύ;»

Αυτό θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες.

7. Θέτω ρεαλιστικούς στόχους

Βοηθάω τα παιδιά να θέσουν στόχους που είναι δύσκολοι μεν, αλλά επιτεύξιμοι. Αυτό θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και να αναπτύξουν μια νοοτροπία ανάπτυξης.

Η ανατροφή παιδιών με αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, δέσμευση και προσπάθεια. Όπως έχω ξαναγράψει, αυτά τα γράφω από την προσωπική μου εμπειρία και από όσα έχω διαβάσει και βρήκα χρήσιμα.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις στρατηγικές, οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη νοοτροπία που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή και να νιώθουν ευτυχισμένα κάνοντας αυτό που αγαπάνε, αυτό που θα αναδείξει τον πραγματικό τους εαυτό.

(Το άρθρο ειναι το 14ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.