Για να γράψω αυτό το κείμενο (κι άλλα τόσα και τόσα) κρατούσα το κινητό μου σίγουρα μιάμιση ώρα. Και εκείνη την ώρα πολύ πιθανό και τα παιδιά να είχαν το τάμπλετ στα χέρια και ο μπαμπάς τους να δούλευε στον υπολογιστή ή να ήταν με το κινητό στο χέρι.
Και ενώ αυτές οι εικόνες μου δημιουργούν μια απέχθεια όταν τις βλέπω (ακόμα και στον εαυτό μου!), είναι πανταχού παρούσες και δε σημαίνει και πάντα ότι είναι για κακό. Κι ούτε γίνεται πάντα να συγκρίνουμε με το πώς ήμασταν εμείς σαν παιδιά.
Όσο περνάνε τα χρόνια, ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει με πρωτοφανή ρυθμό. Δεν γίνεται να κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε, αφού, αντικειμενικά, έχει κάνει πολλές πτυχές της ζωής ευκολότερες και πιο βολικές.
Πρέπει, όμως, να μάθουμε να τη διαχειριζόμαστε ειδικά μέσα στην οικογένεια. Πρέπει να «εκπαιδεύσουμε» τα παιδιά μας, στο πώς θα τη χρησιμοποιούν και πώς θα τη χειρίζονται.
Από smartphone και tablet μέχρι μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνίδια, η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πλέον οι οικογένειες αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους.
Σε αυτό το άρθρο, σήμερα αποφάσισα να «διερευνήσω» τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην οικογενειακή ζωή και να δώσω τα δικά μου #familytips για τον τρόπο που εμείς τη διαχειριζόμαστε.
Τι άλλαξε στην οικογενειακή ζωή;
Η επικοινωνία! Ναι, αυτό είναι το νούμερο ένα. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, ακόμα και οι ευρύτερες οικογένειες μπορούν πλέον να μένουν σε επαφή μεταξύ τους πιο εύκολα από ποτέ. Αυτή, όμως, η συνεχής συνδεσιμότητα οδηγεί συχνά σε έλλειψη επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο – απαρατηυ προϋπόθεση για τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων.
Ακόμα και ο χρόνος που περνάμε μαζί στην οικογένεια άλλαξε. Αντί να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια ή να βγαίνουμε έξω, συχνά περνάμε τα βράδια μας μπροστά στην τηλεόραση ή ο καθένας με τις συσκευές του. Πού είναι ο ποιοτικός χρόνος; Πώς θα δεθεί αυτή η οικογένεια;
Η τεχνολογία και τα γκατζετάκια μπορούν να γίνουν πολύ εθιστικά και δεν είναι -ή μάλλον δεν είμαστε- λίγοι αυτοί που δυσκολευόμαστε να αφήσουμε τις συσκευές μας ή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε αν μείνουμε λίγη ώρα χωρίς αυτές. Και μετά όλα μαζεμένα: έλλειψη ύπνου, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αποσύνδεση από τον κόσμο γύρω μας.
Τι (προσπαθώ να) κάνω
1. Βάζω όρια
Αυτό για τα παιδιά μου μεταφράζεται σε συγκεκριμένο χρόνο στο τάμπλετ. Τις καθημερινές η επιτρεπόμενη χρήση είναι μισή ώρα τάμπλετ (γονικός έλεγχος χρήσης με την εφαρμογή Family link) και το βράδυ περίπου μισή με μία ώρα τηλεόραση. Και εννοείται πως δεν έχουν συσκευή όταν τρώμε ή πριν τελειώσουν το διάβασμα. Ανάλογα και με την ηλικία, βέβαια, εμείς ακόμα δεν έχουμε επιτρέψει χρήση social media. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Αυτό που κάνω εγώ, μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιον άλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μπαίνουν συγκεκριμένοι κανόνες. Για παράδειγμα, τα γεύματα, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι ρουτίνες πριν τον ύπνο μπορούν να χαρακτηριστούν ως ζώνες χωρίς τεχνολογία.
2. (Κι όμως!) Είμαι το πρότυπό τους
Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν -το έχουμε πια εμπεδώσει. Οπότε πρέπει κι εμείς οι γονείς να έχουμε «υγιείς» τεχνολογικές συνήθειες. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αφήνω το τηλέφωνό μου στο δωμάτιο όσο είμαι με τα παιδιά στο σαλόνι, να σταματάω ό,τι κάνω κάθε φορά που μου μιλάνε και να μην τους απαντάω με το βλέμμα στο κινητό, να εξηγώ όταν το χρησιμοποιώ για δουλειά κλπ κλπ. Μπορούμε, έτσι, να δείξουμε στα παιδιά ότι η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, και όχι κάτι απαραίτητο. (Αρκεί να το τηρούμε κι εμείς οι ίδιοι!)
3. Ενθαρρύνω την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο
Αφιερώνουμε χρόνο κάθε εβδομάδα για οικογενειακές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν οθόνες, όπως να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια ή να πάμε μια βόλτα, να περπατήσουμε. Οι καλύτερες αναμνήσεις είναι αυτές που προκύπτουν από αυτές τις μικρές, απλές στιγμές.
4. Χρησιμοποιώ τα καλά της τεχνολογίας
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα πολύ χρήσιμο, ισχυρό εργαλείο που μας εξυπηρετεί πάρα πολύ συχνά. Χρησιμοποιούμε εφαρμογές και συσκευές για να συντονίσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα, να μιλήσουμε με τα ξαδέρφια τους που δε βλέπουν συχνά, να μοιράζονται φωτογραφίες και αναμνήσεις με τους παππούδες και τους θείους. Οι γονείς μπορούμε εύκολα να επικοινωνούμε με τα παιδιά που λείπουν από το σπίτι και, επιπλέον, η ευκολία πρόσβασης σε εκπαιδευτικούς πόρους μπορεί να προσφέρει ένα πολύτιμο συμπλήρωμα στην παραδοσιακή μάθηση.
Με τη σωστή προσέγγιση, η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα εργαλείο που φέρνει τις οικογένειες πιο κοντά, αντί να τις απομακρύνει.
Το κλειδί είναι ο έλεγχος της χρήσης της τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ότι ενισχύει παρά μειώνει την ποιότητα των οικογενειακών σχέσεων. Με προσπάθεια και προσεκτικές επιλογές, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την προώθηση των οικογενειακών συνδέσεων και της οικογενειακής ευημερίας.
(Το άρθρο ειναι το 8ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)
____________________________________
Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.
Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.
Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.
Να έχεις μια όμορφη μέρα!