Πρακτικοί τρόποι για να βοηθάνε τα παιδιά μας στο σπίτι

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί αν μαθαίνουμε στα παιδιά μας όσα θα χρειαστεί να ξέρουν ως ενήλικες. Θα είναι οργανωτικά; Θα μαζεύουν τα πράγματά τους; Θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους;

Είναι, λοιπόν, ευθύνη μας να διδάξουμε στα παιδιά μας δεξιότητες ζωής που θα τα βοηθήσουν να γίνουν αυτάρκεις ενήλικες.

Ναι, ξέρω, είναι πιο εύκολο να το κάνω εγώ για να ξεμπερδεύω. Είναι πιο εύκολο να ψήσω εγώ το τοστ ή να σπάσω εγώ τα αυγά για το κέικ για να μην γίνει καμία ζημιά που μετά θα μου δημιουργήσει περισσότερες δουλειές.

Όμως, ο καλύτερος τρόπος για να χτίσω αυτές τις δεξιότητες της υπευθυνότητας και της ομαδικότητας στα παιδιά, είναι να τα εμπλέκω στις δουλειές του σπιτιού, όσο μικρές κι αν είναι -ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Σε αυτό το άρθρο, θα γράψω μερικούς απλούς τρόπους για να εμπλέκουμε τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού με συγκεκριμένα παραδείγματα.

1. Ξεκινάω από μικρή ηλικία

Όταν τα παιδιά είναι μικρά μπορεί να μου φαίνεται, όπως έγραψα παραπάνω, ευκολότερο να κάνω εγώ όλα τα απαραίτητα για να τελειώνω μια ώρα αρχύτερα. Όμως, σε μικρή ειδικά ηλικία, τα παιδιά απολαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού όταν είναι απλές (και κατάλληλες για την ηλικία τους). Θεωρούν ότι μεγάλωσαν και τα εμπιστεύομαι. Μπορώ, λοιπόν, να ξεκινήσω με μικρές εργασίες που μπορούν να χειριστούν εύκολα. 

Για παράδειγμα, μπορώ να τους ζητήσω να βάλουν τα παιχνίδια τους σε ένα κουτί μετά το παιχνίδι ή να βοηθήσουν να στρώσουμε το τραπέζι για φαγητό βάζοντας τα πιρούνια ή το ψωμί. Καθώς μεγαλώνουν, μπορώ σταδιακά να αναθέσω πιο σύνθετες εργασίες.

2. Το κάνω διασκεδαστικό

Ναι, οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να μη φαίνονται καθόλου διασκεδαστικές στα παιδιά. Αν, όμως, τις κάνουμε παιχνίδι; Για παράδειγμα, μπορούμε να ρυθμίσουμε ένα χρονόμετρο και να δούμε ποιος μπορεί να καθαρίσει τα περισσότερα παιχνίδια σε ένα λεπτό. Ή να βάλουμε μουσική, ενώ κάνουμε δουλειές για να το κάνουμε πιο ευχάριστο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανότερο να κάνουν κάτι αν είμαι κι εγώ μαζί τους και δεν το ζητάω ενώ εγώ κάθομαι  και βλέπω τηλεόραση.

3. Αναθέτω εργασίες κατάλληλες για την ηλικία

Αναθέτω στα παιδιά εργασίες κατάλληλες για την ηλικία τους. Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί μπορεί να με βοηθήσει να μαζέψω τα ρούχα από την απλώστρα ή και να διπλώσω κάποια, ενώ ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να με βοηθήσει με τα πιάτα ή το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα.

4. Δίνω σαφείς οδηγίες

Είναι σημαντικό να δίνω σαφείς οδηγίες όταν αναθέτω καθήκοντα στα παιδιά. Αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τι ακριβώς περιμένω  από αυτούς, αλλά και τον τρόπο που θα ολοκληρώσουν την εργασία. Για παράδειγμα, αν τους ζητήσω να καθαρίσουν το δωμάτιό τους, να είμαι συγκεκριμένη σχετικά με το τι θέλω να κάνουν: να στρώσουν το κρεβάτι ή να μαζέψουν τα παιχνίδια τους ή να βάλουν τα ρούχα τους στα άπλυτα. Αν δε δώσω σαφείς οδηγίες, θα το θεωρήσουν «βουνό».

5. Δίνω το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνω το καλό παράδειγμα. Εάν θέλω τα παιδιά μου να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού, θα πρέπει, όπως έγραψα και παραπάνω, να είμαι κι εγώ πρόθυμη να ασχοληθώ. Αυτό θα τους δείξει ότι όλοι στην οικογένεια έχουν ευθύνη να κρατούν το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο.

Η συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές και υποχρεώσεις του σπιτιού όχι μόνο μειώνει το φόρτο εργασίας των γονιών, αλλά και τους διδάσκει σημαντικές δεξιότητες και το αίσθημα ευθύνης.

Ξεκινώντας από μικρά πράγματα και μεγαλώνοντας σταδιακά τη συμμετοχή τους, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την αίσθηση ότι συνεισφέρουν στο δικό τους σπίτι και να νιώσουν ενεργά μέλη. Να θυμόμαστε να τα επαινούμε και να τα ενθαρρύνουμε. Να είμαστε υπομονετικοί καθώς μαθαίνουν.

(Το άρθρο ειναι το 7ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.