Ο οικογενειακός προϋπολογισμός μπορεί να φαίνεται βουνό για μια οικογένεια, ειδικά σε δύσκολες οικονομικά περιόδους. Είναι, όμως, ένα ουσιαστικό βήμα για να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά και οικονομική σταθερότητα.
Με τον προϋπολογισμό παρακολουθούμε τα έξοδά μας, ελέγχουμε τις δαπάνες της οικογένειας και εξοικονομούμε και χρήματα.
Σε αυτό το άρθρο, το τρίτο της σειράς του προσωπικού μου challenge «ένα άρθρο την ημέρα» με θέμα»Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής«, θα καταγράψω τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να σχεδιάσουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό που λειτουργεί για εμάς.
Βήμα 1: Καταγράφω το μηνιαίο εισόδημά μου
Στο πρώτο βήμα καταγράφουμε όλες τις πηγές εισοδήματος: το μισθό μας, πιθανά μπόνους, έσοδα από ακίνητα, μετοχές κλπ. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ακριβή εικόνα του εισοδήματός μας, ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε ανάλογα και τα έξοδά μας.
Βήμα 2: Παρακολουθώ τα έξοδά μου
Εδώ πρέπει να δούμε πού πηγαίνουν τα χρήματά μας. Να δούμε αν και τι μπορούμε να περικόψουμε.
Στα έξοδα υπολογίζουμε λογαριασμούς, ψώνια, έξοδα για δραστηριότητες, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, delivery και take away, συνδρομές κλπ.
Βήμα 3: Κατηγοριοποιώ τα έξοδά μου
Αφού τσεκάρουμε τα έξοδά μας, τα χωρίζουμε σε κατηγορίες: στέγαση, μεταφορά, φαγητό, διασκέδαση κ.ο.κ. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πού πηγαίνουν τα χρήματά μας και πόσα ξοδεύουμε σε κάθε κατηγορία.
Βήμα 4: Θέτω οικονομικούς στόχους
Οι οικονομικοί στόχοι μπορεί να είναι αποταμίευση για προκαταβολή σε ένα σπίτι, εξόφληση χρέους ή αποταμίευση. Το να έχουμε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ισχυρό το κίνητρό μας.
Βήμα 5: Δημιουργώ ένα πλάνο προϋπολογισμού
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που έχουμε ήδη συγκεντρώσει, δημιουργούμε ένα (μηνιαίο συνήθως) σχέδιο προϋπολογισμού που περιλαμβάνει τα έσοδα, τα έξοδα και τους οικονομικούς μας στόχους. Καλό είναι να συμπεριλάβουμε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης στον προϋπολογισμό μας και να παρακολουθούμε την πρόοδό μας.
Μπορείς να βρεις ένα ενδεικτικό σχέδιο εδώ:
Βήμα 6: Ελέγχω και προσαρμόζω τον προϋπολογισμό
Ελέγχουμε τακτικά τον προϋπολογισμό για να δούμε αν τον τηρούμε και εννοείται προσαρμόζουμε ανάλογα. Μπορεί να προκύψουν έκτακτα έξοδα, επομένως είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι.
Ίσως από τα πιο δύσκολα ζητήματα σε μια οικογένεια, αλλά πολύ σημαντικά. Αν δεν υπάρχει καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι -άσχετα με το αν κάποια ζευγάρια έχουν επιλέξει ξεχωριστούς λογαριασμούς- η διαχείριση είναι δυσκολότερη. Θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και ανοιχτή συζήτηση για τις ανάγκες του καθενός και, φυσικά, την αναγνώριση της συνεισφοράς όλων στο σπίτι.
(Το άρθρο είναι το 3ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής». Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)
Κατέβασε εδώ τα ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΑ από το άρθρο «Πώς να προγραμματίσουμε τη μέρα μας με απλότητα»
____________________________________
Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.
Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.
Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.
Να έχεις μια όμορφη μέρα!
One thought on “Πώς να φτιάξεις εύκολα έναν οικογενειακό προϋπολογισμό”