5+1 απλοί τρόποι για καθημερινή οργάνωση

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου με τα βασικά tips για να ξεκινήσουμε ένα πλάνο για την οικογένειά μας, επιστρέφω σήμερα με απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την καθημερινή οργάνωση.

Από το να σηκωνόμαστε όλοι και να βγαίνουμε (επιτέλους!) από την πόρτα το πρωί μέχρι τις ταχυδακτυλουργικές μας κινήσεις μετά το σχολείο και τη δουλειά, το να μπει σε σειρά η μέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατον.

Όμως, όπως έγραψα και στο χθεσινό άρθρο, όσα πλάνα και να φτιάξουμε, αν δεν έχουμε βάλει σε τάξη στο μυαλό μας το τι θέλουμε να πετύχουμε ή τι θέλουμε να βελτιώσουμε, δε θα μας βγουν.

Αυτές είναι μερικές απλές στρατηγικές, για να βελτιώσουμε τη ρουτίνα της οικογένειάς μας και να κάνουμε -όσο περνά από το χέρι μας- τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά:

1. Δημιουργώ ένα οικογενειακό ημερολόγιο

Το οικογενειακό ημερολόγιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθούμε τα προγράμματα και τα ραντεβού όλων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ημερολόγιο σε χαρτί, ένα διαδικτυακό ημερολόγιο όπως το Google Calendar ή έναν ασπροπίνακα αναρτημένο σε κεντρικό σημείο του σπιτιού. Ο ασπροπίνακας ίσως είναι η καλύτερη ιδέα για να έχουν πρόσβαση και τα παιδιά.

Καταγράφουμε όλα τα προγράμματα των μελών της οικογένειας, σχολικές εκδηλώσεις, γενέθλια-γιορτές που θέλουμε να πάμε, συναντήσεις με συμμαθητές, αγγλικά, αθλητικές δραστηριότητες, η γυμναστική και το τρέξιμο της μαμάς, ένας προγραμματισμένος καφές, ραντεβού με τον γιατρό κλπ. Τα γράφουμε όλα. Η καθημερινή μας to-do list. Έτσι, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις και θα μπορούμε από πριν να κανονίσουμε αν χρειαστεί εξωτερική βοήθεια, για παράδειγμα, για δρομολόγια των παιδιών που εμείς δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε.

2. Προγραμματίζω τα γεύματα εκ των προτέρων

Ο προγραμματισμός των γευμάτων μπορεί να μας εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και άγχος. Και δε χρειάζεται να κάνουμε μεγαλόπνοα σχέδια. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για να δούμε τι θα τρώμε την εβδομάδα που έρχεται και φτιάχνουμε τη λίστα με τα ψώνια. Έτσι και θα αποφεύγουμε τα πήγαινε-έλα στο σούπερ μάρκετ και τις «αυθόρμητες» επιπλέον αγορές.

Αν, μάλιστα, συμμετέχουν και τα παιδιά στη διαδικασία, ίσως (λέω ίσως!) μπορεί να είναι πιο θετικά στο να τα φάνε κιόλας! Τουλάχιστον θα γνωρίζουν από πριν και δε θα έχουμε δράματα της τελευταίας στιγμής!

3. Καθιερώνω ρουτίνες

Η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε οργανωμένοι και εντός προγράμματος. Για παράδειγμα, το να ξυπνάμε συγκεκριμένη ώρα για να ετοιμαστούμε το πρωί και να πάμε συγκεκριμένη ώρα για ύπνο. Ή να δημιουργήσουμε συγκεκριμένη ρουτίνα για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, τον τρόπο που κάνουμε μικροδουλειές στο σπίτι κλπ. Για παράδειγμα, όταν τελειώνει το πλυντήριο, πάντα βάζω στεγνωτήριο ή διπλώνω τα στεγνά ρούχα. Ή όταν γράφω ένα άρθρο, πρώτα καταγράφω τις ιδέες μου, μετά φτιάχνω ένα σκελετό και μετά το γράφω.

Η ρουτίνα θα βοηθήσει τα μέλη της οικογένειάς μας να ξέρουν τι να περιμένουν και θα μειώσει την πιθανότητα λογομαχιών ή αναταραχών. Ειδικά οι ρουτίνες, βοηθούν πάρα πολύ παιδιά μικρότερων ηλικιών.

«Αν αποτυγχάνεις να προγραμματίσεις, προγραμματίζεις να αποτύχεις».

If you fail to plan, you are planning to fail.

– Βενιαμίν Φραγκλίνος

4. Αναθέτω δουλειές

Το να αναλαμβάνει κάθε μέλος της οικογένειας κάτι συγκεκριμένο στο σπίτι, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό και οργανωμένο (αφού το μάθουν και συνεργαστούν βέβαια!)

Κάνουμε μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε κάθε εβδομάδα, όπως το σκούπισμα, το πλύσιμο ρούχων και πιάτων κλπ. Αναθέτουμε κάθε δουλειά εναλλάξ στον καθένα. Αυτό θα διδάξει και στα παιδιά την ευθύνη και θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν καλές συνήθειες. 

Extra tip: Δίνω στο παιδί την ευκαιρία να μάθει να κάνει κάποιες δουλειές. Δεν εκνευρίζομαι αν δε γίνουν όπως θέλω ή αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη.

5. Χρησιμοποιώ την τεχνολογία

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και διαθέσιμα εργαλεία για να οργανώσουμε τη ζωή της οικογένειας. Για παράδειγμα, το ημερολόγιο της Google που έγραψα παραπάνω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια εφαρμογή λίστας αγορών για να παρακολουθούμε τα ψώνια, μια εφαρμογή για να προγραμματίσουμε τα γεύματά μας ή μια εφαρμογή για τις δουλειές του σπιτιού. Και φυσικά, η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε επαφή με αγαπημένους μας που είναι μακριά.

+1 Ξεκαθαρίζω τακτικά

Η ακαταστασία και τα υπερβολικά πολλά πράγματα μπορεί να προσθέσουν άγχος στη ζωή μας, γι’ αυτό πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο τακτικά για να ξεφορτωνόμαστε. Δωρίζουμε ή πουλάμε αντικείμενα που δε μας χρειάζονται πλέον και πετάμε όσα έχουν χαλάσει και δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Extra tip: Για να αποφύγουμε τη δημιουργία ακαταστασίας, θα πρέπει κάθε πράγμα να έχει τη θέση του στο σπίτι.

Η οργάνωση δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη.

Όσο περισσότερο χρόνο και διάθεση αφιερώσουμε στο να στηθεί ένα καλό σύστημα οργάνωσης, τόσο στην πορεία θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε το μυαλό μας, να μειώσουμε το άγχος και να γίνουμε πιο παραγωγικοί.

(Το άρθρο ειναι το 2ο από τη σειρά άρθρων με θέμα «Προγραμματισμός οικογενειακής καθημερινής ζωής«. Η σειρά άρθρων γράφεται στο πλαίσιο προσωπικού challenge «ένα άρθρο την ημέρα» για το μήνα Μάιο.)

Κατέβασε εδώ τα ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΑ από το άρθρο «Πώς να προγραμματίσουμε τη μέρα μας με απλότητα»

____________________________________

Ας συνδεθούμε στο Instagram, το Twitter και το Facebook, να γνωριστούμε καλύτερα, να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα.

Πες μου στα σχόλια τις προτάσεις σου και άλλα θέματα για τα οποία θα ήθελες να γράψω — ανυπομονώ να τα δω.

Εκτιμώ τόσο πολύ που αφιερώνεις το χρόνο σου και διαβάζεις τα κείμενά μου. Μοιράσου το με τους φίλους και την οικογένειά σου εάν το βρήκες χρήσιμο.

Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.