Εδώ και καιρό έψαχνα μια εύκολη συνταγή για κέικ, μάφιν, cupcakes ή όπως θέλετε πείτε τα!
Έφτιαχνα κέικ και μου κολλούσε ή μου φούσκωνε λίγο ή μου λάσπωνε… Βέβαια, έφταιγα κι εγώ λίγο γιατί πάντα ήθελα να κάνω το δικό μου και προσπαθούσα να κάνω παραλλαγές, μικρές ή μεγάλες (χιχιχι…).
Είχα πάρει απόφαση ότι δεν θα ακούσω ποτέ «μπράβο, πολύ καλό το κέικ σου», μέχρι που η Βίκυ, η αγαπημένη μου ξαδέρφη, μου έδωσε αυτή τη συνταγή. Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη και μπορείς να παίξεις με τα υλικά όσο θες!!
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά:
100γρ. μαργαρίνη(σε θερμοκρασία δωματίου ή ψιλολιωμένο, μαλακό)
100γρ. ζάχαρη
100γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
1-2 αυγά (εγώ βάζω ένα γιατί είναι χωριάτικα και δε θέλω να «μυρίζει» το κέικ)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μετά προσθέτουμε το αυγό και τέλος το αλεύρι.
Βάζουμε σε χάρτινες θήκες muffin που έχουμε βάλει στο ειδικό ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 14-18 λεπτά (ανάλογα με το πόσο μεγάλα ή μικρά τα έχουμε κάνει).
*Προσέχουμε η γέμιση στο κάθε χαρτάκι muffin να μην ξεπερνά το πολύ τα 2/3 της θήκης γιατί φουσκώνουν!
ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Προσθέτω στη ζύμη ξύσμα από ένα πορτοκάλι και το χυμό του. Βάζω λίγη ζύμη στη θήκη του μάφιν, προσθέτω πάνω μια κουταλιά πραλίνα φουντουκιού (ή ανάμεικτο πραλίνα-βανίλια που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ) και μετά κι άλλη ζύμη.
Γίνεται πολύ ζουμερό και πολύ νόστιμο και μυρωδάτο.
ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Μπορούμε αντί για 100γρ. αλεύρι να βάλουμε 25γρ. κακάο και 75γρ. αλεύρι για να γίνουν σοκολατένια.
Μπορούμε να κάνουμε διπλή δόση και να το βάλουμε στην μακρόστενη θήκη του κέικ (με ή χωρίς γέμιση).
Μπορούμε να βάλουμε βανίλια (απόσταγμα ή βανιλίνη) και να γίνουν βανίλιας.
Μπορούμε να βάλουμε λεμόνι (ξύσμα από ένα λεμόνι και χυμό από μισό λεμόνι) και κομματάκια άσπρης σοκολάτας.
Μπορούμε να βάλουμε λίγο μπέιλις (baileys) ή λίγο καφέ ή κομματάκια σοκολάτας ή τρούφα ή ξηρούς καρπούς ή γέμιση μαρμελάδας ή γλυκό κουταλιού.
Έχω τρίψει και καρυδάτο (καριόκες) στο μούλτι και τα έχω ανακατέψει μέσα στη ζύμη! Πολύ γευστικό και με ωραία μυρωδιά!
Έχω λιώσει μια μπανάνα και έχω βάλει και σταφίδες.
Μπορούμε να βάλουμε και ινδοκάρυδο στην αγαπημένη παραλλαγή πορτοκαλιού.